Over ons
Geschiedenis van het JMA Sint-Andries

In september 1966 werden losse initiatieven rond muzieklessen in de regio Sint-Andries gebundeld. Op die manier werd de jeugdmuziekschool geboren. De lessen gingen toen nog door in de Noordveldstraat. Toen het Sint-Lodewijkscollege de nieuwe gebouwen in de Magdalenastraat betrok, kreeg ook de jeugdmuziekschool er zijn nieuwe thuisbasis. Begin jaren 1980 kreeg de jeugdmuziekschool een meer eigentijdse naam. Ze werd omgedoopt tot jeugdmuziekatelier. Het recruteringsveld van het JMA werd in de loop van de voorbije jaar steeds groter, zodat het leerlingenaantal van het JMA jaar na jaar steeg.

In 1992 werd de heer Marc Slosse pedagogisch verantwoordelijke. Gedreven als hij was voor het JMA Sint-Andries, bouwde hij verder op de ingeslagen weg. Het aanbod instrumenten werd uitgebreid tot 7: piano, dwarsfluit, blokfluit, gitaar, viool, klarinet en slagwerk. Het JMA telde 280 leerlingen. Meer dan 25 monitoren stonden paraat om de wekelijkse muzieklessen te geven. Sedert september 1999 is de heer Marc Slosse directeur van de basisschool van het Sint-Lodewijkscollege afdeling Gistelsesteenweg. De JMA-fakkel werd op dat moment doorgegeven.

Ann Blontrock, leerkracht in het Sint-Lodewijkscollege in de Magdalenastraat, en Karel Moestermans leidden vanaf 1999 in co-verantwoordelijkheid het JMA. Het aanbod werd nog uitgebreid. Saxofoon werd als individueel instrument toegevoegd. Djembe-lessen voor beginners en gevorderden kenden een groot succes. Een cursus zang en dictie werd gestart. Ook de 'late-roepingen' konden in ons JMA terecht voor een volwassenencursus notenleer. Het JMA bloeide verder en telde meer dan 300 leerlingen.

In september 2005 gaf Ann Blontrock haar taak van pedagogisch verantwoordelijke door aan Bénédicte Verroens. De heer Fossaert werd in januari 2005 opgevolgd door Dries De Rycke als directeur van de basisschool van het Sint-Lodewijkscollege afdeling Zandstraat. Hij nam hierbij ook de taak van voorzitter van het JMA over.

In september 2007 werd een nieuwe start genomen met Greet Debackere als collega-verantwoordelijke van Bénédicte Verroens. Greet nam vanaf september 2009 het roer volledig over samen met Gino Dobbelaere, die de administratie opvolgde. Hij ondersteunde gedurende vijf jaar tevens het dagelijks bestuur. Sinds september september 2014 is Joke Dumarey pedagogisch verantwoordelijke van het JMA.

Het JMA Sint-Andries blijft ook vandaag een uitgebreid aanbod aan instrumentlessen geven. Meer dan 100 leerlingen volgen de groepslessen. De 20 gedreven monitoren laten ook dit jaar de leerlingen op hun niveau aan muziek doen.

Kinderen, jongeren en volwassenen de liefde voor muziek meegeven, blijft ook in de toekomst onze belangrijkste doelstelling.